EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

„Kerek az én perecem, perecem
Így kereken szeretem, szeretem.
Most sütötte az anyám, az anyám
Száz forintért nem adnám, nem adnám.”
/Részlet Benedek Elek: A perec című verséből/

A gyerekek nem csak szeretik, mármint nem csak enni szeretik nagyon a perecet, hanem elkészíteni is. Nincs nagyobb buli a hosszú kígyók tenyérrel hengergetésénél és a perec tekergetésénél. Ennek voltak részesei az 1. b osztály tanulói. A tankonyhán alkották ezt az íves alakú, ropogós, sós ételt, amely kenyértésztából készült és masni alakúra fonták. Mondhatom tökéletesre sikerült!

Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 30 gramm vaj
• 30 ml olaj
• 5 gramm cukor
• 5 gramm só
• 30 gramm élesztő
• 240 ml víz
tojás a kenéshez
A sós pöttyökhöz:
• 3 teáskanál só
• 3 teáskanál liszt

Elkészítés:
A hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk, picit pihentetjük.
Tyúktojás nagyságúra osztjuk a tésztát, majd kézzel rudakat sodrunk belőlük. Ezeket formázzuk, és sütőpapírral borított tepsire tesszük. Tetejüket megkenjük tojással. A sütőt 200 °C-ra állítjuk, és így sütjük kb. 10 percig. Ezután megkenjük a tetejét a sós masszával és kis ideig szárítjuk a sütőben. Kívül ropogós lesz, belül puha marad.

Jó étvágyat kívánunk!

Mudráné Szilágyi Ilona és Nagy Imre Pálné
szervező tanítók
image image
image image
image image
image
image
image
image
image