EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

VENDÉGEK VOLTUNK MÁTYÁS KIRÁLY UDVARÁBAN…
Mislovics Andrea történelemtanár mesét, verset, történeteket, találós kérdéseket felvonultató órája alapján gazdag ismeretekkel, királyi érzések köntösébe bújva érkeztünk meg a hajdúböszörményi Múzeum Presszóba. Reneszánsz korra jellemző dallamok vezettek be bennünket a vendégterembe, ahol a lakoma résztvevőiként Mátyás udvari ételműhelyével ismerkedtünk meg.
Aranykor volt ez a javából. A magyar történelemnek és konyhaművészetnek egyaránt. Azt már tudtuk, hogy Mátyás király és Beatrix menyegzőjén 24 féle ételt szolgáltak fel. Ennek az ételsornak a változatosságát vették alapul a menü összeállításakor. A gyertyafényes fogások a következők voltak: gyümölcstál, benne az igazságos király kedvenc eledele a füge. Lantjáték jelezte a fehér cipóban tálalt leves érkezését, majd következett a töltött tikfik káposztával. Közben a pohárnok gondoskodott róla, hogy serlegeink soha ne legyenek üresek, szomjoltás gyanánt – bort megjelenítve – finom szőlőszörpöt kortyolgattunk. Királyi édességként pedig gesztenyés finomság került a hasunkba.
A lakoma alkalmával beszélgettünk, tréfálkoztunk, nagyon jól éreztük magunkat.

Köszönettel: a 6. a osztály
image image
image
image
image
image
image